menu

News

Pametan grad – što je to?

November 21, 2016.

U posljednjih nekoliko godina vrlo je čest pojam Smart City ili Pametan grad. Za nekoliko gradova u Hrvatskoj moglo se u novinama pročitati kako su postali Smart odnosno pametni gradovi. Međutim, za veliku većinu ljudi pa i nas same, postavilo se pitanje što je to pametan grad, koji su kriteriji koje je potrebno zadovoljiti da biste bili pametni. Je li to neka vrsta kategorizacije prema zvjezdicama kao u hotelima?

Malo smo istražili što u biti znači pojam pametan grad, odnosno što to znači za njegove građane. Iako postoji jako veliki broj definicija što je to pametan grad, sam pojam može se najjednostavnije definirati kao viziju urbanog razvoja koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije (ICT) i Internet stvari (IoT), kako bi se što bolje zadovoljile potrebe građana i unaprijedila učinkovitost gradskih usluga.

Čitav je niz primjera pametnih projekata i inicijativa diljem svijeta. Posebno nas se dojmilo istraživanje Juniper Research gdje je provedeno istraživanje i sastavljena lista prvih pet pametnih gradova na svijetu ( https://www.juniperresearch.com/press/press-releases/barcelona-named-global-smart-city-2015 ). Istraživanje navodi kako je u 2015. Barcelona broj jedan, a slijede je New York, London, Nica i Singapur.

 

               

                Međutim, ono što nas je najviše zainteresiralo je fokus istraživanja na dvije glavne koristi koje pametan grad donosi, a to su održivost i efikasnost. To su ključne riječi kroz koje treba promišljati razvoj grada, ukoliko gradska administracija želi da grad istinski postane pametan.

                Također, istraživanje je pokazalo i 5 osnovnih područja gdje se manifestira pametan grad, odnosno gdje bi trebalo primijeniti održivosti i efikasnosti, a to su:

  • tehnološki razvoj
  • građevine
  • komunalne usluge
  • transportna infrastruktura
  • pametan grad sam po sebi

Dakle, što smo zaključili? Najjednostavnije rečeno, pametan grad je koncept promišljanja razvoja grada u terminima održivosti i efikasnosti uz pomoć ICT-a. Ne postoji komisija koja kategorizira je li grad pametan ili nije, odnosno koliko je pametan. Kako bi grad bio Smart City, potrebno je pokrenuti što je moguće više inicijativa koje će pridonositi održivosti i efikasnosti korištenja resursa. To je zadatak svih sudionika funkcioniranja grada. Prvenstveno gradske uprave, ali i poslovnog sektora, nevladinih udruga, a ponajviše samih građana.

Ivan Majhen